5 Hosting valkuilen bij softwareontwikkeling

hosting softwareontwikkeling, by

Download ons gratis e-book

Het organiseren van infrastructuur voor softwareontwikkeling

Ik ga akkoord met de privacy policy

5 Hosting valkuilen bij softwareontwikkeling 

Het vertalen van een droom, wens of nieuwe feature naar goed werkende software, wat is er mooier dan dat? Helaas is de praktijk soms weerbarstiger dan de roadmap. Het omzetten van een goed idee naar goede software vereist dan ook de volle aandacht van developers. Kostbare developmenttijd verspillen aan een vastlopende server, het deployen van nieuwe versies of oplossen van security issues wil je dan ook voor zijn. In deze blog behandelen we daarom een aantal veel voorkomende valkuilen op het gebied van hosting bij softwareontwikkeling. En uiteraard wat je eraan kunt doen om problemen te voorkomen. 

 

Valkuil 1: Afleiding 

Ons cognitieve brein, ofwel rationele brein, werkt het beste wanneer we zo min mogelijk afleiding hebben. Softwareontwikkeling kun je in dat kader vergelijken met een complexe topsport als schaken of bergbeklimmen. Bergbeklimmers behalen hun beste prestaties wanneer ze omgevingsfactoren volledig vergeten, inclusief de gevaren van het klimmen. Volledige focus op de rotspartij en planning van de volgende beweging leidt tot het beste resultaat. De effectiviteit van een dergelijke ‘flow’ blijkt ook van toepassing op softwareontwikkeling. Volledige concentratie op het oplossen van issues binnen het project, zonder afleiding door mailtjes, omgevingsgeluid of zorgen over de randvoorwaarden zijn essentieel om effectief te werken en tot het beste resultaat te komen. Een van die randvoorwaarden is hosting van het project. Organiseer hosting daarom om op een praktische manier die flexibel aansluit op je situatie. Bijvoorbeeld door hosting uit te besteden aan een hostingpartij die volledig is gericht op softwareontwikkeling. 

 

Valkuil 2: Gebrek aan flexibiliteit 

Hoewel je het liefste wil dat alle variabelen bekend zijn aan het begin van een project, blijken plan en realisatie nog wel eens van elkaar te verschillen. Meer of minder gebruikers dan gepland, een grotere dataset of aanvullende wensen en eisen zijn eerder regel dan uitzondering. Helemaal in een startup, scale-up of nieuw project binnen een bestaande organisatie is flexibiliteit van de hostingomgeving daarom een must. Flexibiliteit in hosting wordt gerealiseerd door een hostingomgeving die op ieder moment verticaal en horizontaal op- of afgeschaald kan worden. Bij opschalen wordt meer capaciteit toegevoegd, daarbij gaat om processoren, opslag en geheugen.  Horizontaal schalen wordt gedaan door het verdelen van de load over meerdere servers. Verticaal schalen wordt gerealiseerd door de beschikbare resources van een individuele server te verhogen of te verlagen. 

 

Valkuil 3: Te veel complexiteit 

Hoewel de meeste developers een redelijke basiskennis hebben over servers en hosting, kunnen bij de inrichting en het beheer van een hostingomgeving complexe vraagstukken ontstaan. Denk daarbij bijvoorbeeld aan vraagstukken als:  

 

  • Hoe en waar ga je de applicatie hosten?  
  • Welke serverconfiguratie is nodig voor de applicatie? 
  • Welke mate van beveiliging is belangrijk?  
  • Hoe ga je om met piekmomenten, belasting en monitoring?  

 

Het zijn vragen waar zeker een antwoord op is te vinden, maar het goed uitzoeken en zorgen voor een optimale oplossing kan kostbare development-tijd kosten. Zorg daarom dat je hostingpartner voldoende kennis over en ervaring met het hosten van development-omgevingen. Het hosten van een werkplek of WordPress website vergt immers andere competenties dan het hosten van een maatwerk Java of .NET applicatie. 

En indien een standaardoplossing niet voldoet is het van belang dat je terug kunt vallen op persoonlijke wijze van maatwerk advies kan voorzien.  

 

Valkuil 4: Niet afgestemd op development 

In de voorgaande valkuil kwam al aan de orde dat kennis van development-omgevingen van belang is bij de selectie van een hostingoplossing. Een goed op software development afgestemde hostingomgeving kenmerkt zich door:  

  • Eenvoudig kunnen deployen vanaf Git met behulp van CI/CD-pipelines 
  • Integratie in de development workflow 
  • Inrichting van een complete developer stack 
  • Monitoring en inzage in de logs 
  • SLA, back-ups en uptime garanties 

 

Valkuil 5: Security onvoldoende gewaarborgd

Bij veel softwareontwikkelingsprojecten wordt bij de start onvoldoende nagedacht over de beveiliging van de server, applicatie en de data. Het aspect-security wordt vaak vooruitgeschoven op de agenda tot het om een of andere reden niet langer uitgesteld kan worden. Een grootschalig datalek kan voor elke organisatie grote impact hebben op het voortbestaan. Ook kan slechte omgang met en beveiliging van persoonsgegevens leiden tot hoge boetes vanuit de AVG-wetgeving. Dit zorgt voor omzetverlies, onrust binnen de organisatie en imagoschade. Een datalek, hack of andere succesvolle kwaadwillige actie kan bij een groot bedrijf veel media-aandacht krijgen, waardoor alles ook nog eens extreem wordt uitvergroot. Vandaar ook het gezegde: vertrouwen komt te voet en gaat te paard. 

Een goede hostingpartij helpt de ontwikkelaar vanaf het eerste moment zijn applicatie en server te beschermen tegen zowel intern als extern kwaad. Dit wordt gedaan met behulp van onder meer goed beveiligde servers, een goed ingerichte firewall, proxy's, dataverkeer over het interne-netwerk en continious penetration testing. Maar ook virus- en malware-scanning en disaster recovery (back-ups), zijn van belang om eventuele schade terug te kunnen draaien. 

 

Conclusie 

Ook al wil je zo min mogelijk bezig zijn met hostingvraagstukken die je afleiden van je development-project, helemaal ontkom je er niet aan. Je software moet immers ergens draaien. En doorgaans heb je naast je live-omgeving een development-omgeving nodig om je nieuwste code te testen op bugs en voor te bereiden voor acceptatie. De kunst is dan ook om de hosting zo te organiseren dat je focus houdt op de ontwikkeling van software.