VPS hosting vergelijken op 16 punten

VPS hosting vergelijken, by

Download ons gratis e-book

Het organiseren van infrastructuur voor softwareontwikkeling

Ik ga akkoord met de privacy policy

Checklist: VPS hosting vergelijken op 16 punten  

Een Virtual Private Server, ofwel VPS, hosten is steeds vaker een goede oplossing voor het hosten van applicaties en websites. Bij VPS hosting zal de hostingpartij met behulp van virtualisatiesoftware een fysieke server in kleinere virtuele servers opdelen. Op welke zaken moet je letten wanneer je verschillende VPS hosting-opties vergelijkt? 

 

1. Kostenvergelijking 

Uiteraard is een van de punten in een vergelijking van VPS hosting aanbieders het kostenplaatje. Daarbij zijn de prijzen op de website van de aanbieder helaas vaak een eerste indicatie van de werkelijke kosten. Meestal is sprake van een basisprijs, met allerlei extra kosten voor storage, databases, networking, back-up, snapshots en securitymogelijkheden. Het is daarom van belang om een prijscalculatie te maken van jouw specifieke situatie om VPS hosting partijen te vergelijken. Daarnaast is het van belang te kijken naar de transparantie van het prijsmodel. Wat wordt allemaal standaard in het pakket geboden voor een VPS, kun je daarmee uit de voeten? En is de prijsstructuur van de extra opties helder? 

 

2. Eenvoud in gebruik 

Een belangrijke reden om niet zelf een server in te richten is van alle ‘gedoe’ rondom server beheer af te zijn. In de hostingomgeving van je VPS wil je daarom zo min mogelijk geconfronteerd worden met complexe zaken als serverconfiguratie, beveiliging en monitoring. Kijk daarom goed naar de eenvoud in het gebruik. 

 

3. Inzicht in VPS-performance 

Bij de ontwikkeling of in gebruik name van nieuwe software is vooraf niet altijd bekend welke capaciteit nodig is om je applicatiesnelheid te garanderen. Ten eerste is inzicht nodig in opslag, CPU, geheugen gebruik en de vereiste services om de applicatie draaiend te houden. Naast handvatten voor de juiste VPS-configuratie geeft dit ook aanknopingspunten om je applicatie verder te optimaliseren. Zijn er bijvoorbeeld taken of services die buitensporig veel geheugen vragen of lang duren? Een goed monitoringsysteem is daarom van groot belang om de performance te optimaliseren. 

 

4. Selfservice 

Een goede ondersteuning door je VPS-hosting partner is uiteraard van groot belang. Maar het is ook fijn wanneer je zaken zelf kunt regelen. Door een uitgebreide selfservice interface kun je snel zelf aan de slag en kostbare doorlooptijd en afstemming zo veel mogelijk beperken. Kijk of binnen de selfservice mogelijkheden of de volgende zaken mogelijk zijn:  

  • Inzien van logs 
  • Configuratiebestanden aanpassen 
  • Importeren en exporteren van database-, website- of applicatiebestanden.  

 

5. Flexibiliteit

Een standaardproduct, waarbij je weet wat je krijgt en voor welke prijs, is prettig. Maar wanneer de situatie wijzigt of wanneer je applicatiegebruik groeit wil je wel flexibiliteit. Bekijk daarom goed vooraf welke flexibiliteit je hosting provider biedt en welke kosten gepaard gaan met aanpassingen van het pakket waarop je was ingestapt. 

 

6. Schaalbaarheid 

Een van de redenen om te kiezen voor een VPS in plaats van een dedicated server is schaalbaarheid. Schaalbaarheid is van belang omdat je bij een startup, scale-up of bij de in gebruik name van een nieuwe dienst, niet vooraf weet wat je piekbelasting gaat worden. Ook weet je wellicht nog niet wanneer je pieken in gebruik kunt verwachten gedurende de dag, week of seizoenen. Veel hosting providers claimen schaalbaarheid te bieden. Controleer de daadwerkelijk schaalbaarheid vooraf door upgrade mogelijkheden of de aanwezigheid van loadbalancers. Sommige providers bieden loadbalancers aan als een extra dienst. Een loadbalancer kan echter ook ingericht worden op een VPS, die vervolgens de belasting verdeelt over de beschikbare servers. 

 

7.  VPS Uptime 

De uptime van je VPS is uiteraard van groot belang. Uptime wordt berekend door het aantal seconden dat je VPS down was in een bepaalde periode te delen door het totale aantal seconden van de gehele periode. 

Enerzijds wil je dat je VPS nooit down is, maar anderzijds is het belangrijk dat je VPS goed werkt. Daarom moet op tijd onderhoud worden verricht door je hosting provider. Het is dan ook van belang dat dit onderhoud daadwerkelijk plaatsvindt en vooraf wordt aangekondigd. Zo weet je vooraf wanneer je downtime kunt verwachten of dit zelfs afstemmen. 

 

8. Responsetijd 

Een hoge uptime is essentieel, maar er kan altijd iets misgaan. Niet alleen bij de hostingpartij, maar zeker ook door bijvoorbeeld verrassingen in je nieuwe software. Dan wil je niet alleen snel het juiste contact en de juiste actie, maar ook een garantie op die responsetijd. Bekijk daarom goed welke servicelevels de verschillende VPS hostingpartijen bieden, en of deze per VPS kunnen verschillen. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je op je development VPS een lagere responsetijd afspreek dan op je live-omgeving. Want dat kan uiteraard weer schelen in de kosten. 

 

9. Bereikbaarheid 

Persoonlijk contact en responsetijden zijn niets waard zonder bereikbaarheid. Bekijk goed in je SLA hoe bereikbaarheid is geregeld. Kun je alleen een melding maken in een service dashboard, of bijvoorbeeld ’s nachts ook contact opnemen met een direct telefoonnummer? 

 

10. Server Monitoring 

Een hoge uptime en snelle responsetijden zijn van groot belang voor het beperken en oplossen van eventuele onderbrekingen. Maar uiteraard is het nog fijner wanneer knelpunten worden opgelost voordat ze resulteren in een storing. Het is daarom van groot belang dat je hostingaanbieder pro-actieve server monitoring heeft ingericht en tijdig reageert op knelpunten. 

 

11. Redundantie 

Wanneer je VPS up is maar de verbinding down heb je alsnog een storing. Check daarom of het datacenter waar je VPS wordt gehost redundantie biedt qua Internetverbinding (en provider) en stroomvoorzieningen. Controleer ook of de harde schijven worden gespiegeld, zodat bij een eventuele crash van een harde schijf je data niet verloren gaat. 

 

12. Hosting maatwerk 

Standaard hostingpakketten passen op veel verschillende situaties, maar soms vraagt jouw specifieke situatie toch om een maatwerkoplossing. Denk bijvoorbeeld aan containerizatie en specifieke type servers met GPU. Dan is het fijn wanneer je hosting provider het benodigde maatwerk ook kan inrichten en beheren. 

 

13. Locatie van de server 

Voor steeds meer projecten is het voor compliance-doeleinden van belang dat de data in Nederland, of in ieder geval in Europa, wordt opgeslagen. Check daarom altijd waar je data fysiek wordt gehost. 

 

14. Security 

Security is een belangrijk aspect van een VPS. Vraag je hosting provider op het gebied van security daarom in ieder geval over de volgende security-aspecten:  

  • Firewalls 
  • IPS/IDS 
  • Penetration testing 
  • Kwetsbaarheid-scanning 
  • Processen rondom het updaten van software 
  • Multi-factor authenticatie op het controlepanel 

Ook is het van belang om te controleren of op gebruikersniveau rechten kunnen worden ingericht. 

Een belangrijk onderdeel van security vormt het verzorgen van ‘continous penetration’ testen. Een penetratietest is een snapshot van de veiligheid van je webapplicatie met de kennis van bekende vulnerabilities op dat moment. Maar de tijd staat niet stil. Je blijft doorontwikkelen aan je webapplicatie en er worden steeds nieuwe risico's ontdekt. Wanneer je de webapplicatie regelmatig blijft testen, kan je in de gaten houden of de veiligheid verbetert en ook checken of er geen nieuwe risico's worden geïntroduceerd bij nieuwe releases.  

 

15. Certificering 

Om security verder te kunnen garanderen zijn professionele partijen doorgaans ISO 27001 gecertificeerd. ISO 27001 is een wereldwijd erkende norm op het gebied van informatiebeveiliging. Deze internationale norm is van toepassing op alle typen organisaties. De norm specificeert eisen voor het vaststellen, implementeren, uitvoeren, controleren, beoordelen, bijhouden en verbeteren van een gedocumenteerd Information Security Management System (ISMS) in het kader van de algemene bedrijfsrisico’s voor de organisatie. Controleer daarom of je hostingpartij over een ISO 27001 certificering beschikt. 

 

16. Kennis & Expertise 

Ten slotte is het goed om te beseffen dat er vele verschillende hostingpartijen zijn. Sommige partijen richten zich op het hosten van bijvoorbeeld WordPress-websites, andere partijen zijn juist gespecialiseerd in werkplekken. Het hosten van een VPS voor maatwerksoftware, een nieuwe Saasdienst of andere vormen van softwareontwikkeling vergt specifieke kennis en expertise. Kijk daarom naar de specialisatie van een VPS-hostingpartner en in welke mate die specialisatie bij jouw specifieke vraag past.   

 

Next step 

Zoek je een VPS hostingpartij die zorgen uithanden neemt? Neem dan eens contact met ons op. Wij hebben veel aandacht besteed om bovengenoemde punten te vertalen naar scherp en transparant geprijsde dienstverlening. Naast een aantal standaardoplossingen bieden we onder meer maatwerk hostingoplossingen, ondersteuning bij het inrichten van jouw eigen monitoringsysteem en eerstelijns support.VPS hosting vergelijken op 16 punten


Download de e-book